maanantai 6. syyskuuta 2010

Pingispallona Kelan ja päivähoitotoimiston välissä


Kotikuntamme, kutsuttakon paikkaa nyt vaikkapa Kyrsäläksi, teki muinoin päätöksen, että 1.8.2010 alkaen kotihoidon tuen kuntalisää voidaan maksaa kotona hoidettavasta lapsesta sillä edellytyksellä, että perheen kaikki lapset hoidetaan kotona ja/tai jos perheen muut lapset ovat enintään 5h/pv kestävässä osapäivähoidossa. Kuntalisää ei makseta kotona hoidettavasta lapsesta perheelle, jos perheen muut lapset ovat kokopäivähoidossa (yli 5h/pv) tai sekä esiopetuksessa että sitä täydentävässä päivähoidossa.

Meillä Poju on kotihoidossa ja Typy parina päivänä viikossa 5 tuntia hoidossa. Selvää kauraa siis, meille kuuluu kuntalisä.

Kuinka ollakaan, elokuussa kuntalisää ei kuitenkaan tilileni tipahtanut. Kyseessä on siis 150 eur, joka kotiäidin tuloissa on ihan kelpo summa. Soitinpa sitten päivähoitotoimistoon, jossa Täti A sanoi ettei tiedä asiasta mitään, soita Kelaan. Laitoin Kelaan sähköpostia, johon sain vastauksen Täti B:ltä: "Olette oikeutettu kuntalisään, mutta Kela ei sitä maksa. Ottakaa yhteys päivähoitotoimistoon." Huoh.

Puhelu siis päivähoitotoimistoon Täti A:lle. Hän ei edelleenkään tiedä asiasta, mutta käskee soittamaan toiselle päivähoitotoimiston tädile, täti C:lle. Täti C on kuitenkin lomalla.

Verenpaine nousee, kainalot hikoilee. Puhelu Kelaan täti D:lle, joka ilmoittaakin että Kyrsälässä ei mitään kuntalisiä makseta, jos yksikin lapsi on päivänkin kuukaudessa hoidossa. WTF?? Kaivan netistä kunnan päätöksen asiasta esiin. Joko päätös on kirjattu väärin tai sitten täti D puhuu p***aa.

Hengitän syvään ja otan vielä kertaalleen puhelun päivähoitotoimistoon. Mutkien kautta linjan päähän saadaan täti E, joka osoittautuu päteväksi mimmiksi. Kertoo, että olemme oikeutettuja kuntalisään, jonka maksaa kunta (ei Kela). Täti E tietää mistä kuntalisän hakemus löytyy ja mihin se palautetaan. Lupaa vielä olla yhteydessä Kelaankin ja lukea sinne madonluvut. Olen valmis valitsemaan Täti E:n maamme presidentiksi.

Miten voi olla näin tahmeata? Eikö yhdellekään kunnan jepelle tullut mieleen päätöstä tehdessä, että asiasta olisi syytä infota niin lasten vanhempia, KOKO päivähoitotoimiston henkilökuntaa kuin Kelaakin. Kaikki eivät varmasti löydä ihanaa Täti E:tä, joka ilmeisesti on ainoa, jolla homma on hanskassa.

Nyt täytän hakemuksen ja jään jännittyneenä odottelemaan mitä tuleman pitää.

Ja toivon, etten enää ikinä joudu palloksi Kelan ja päivähoitotoimiston väliseen pingismatsiin.

7 kommenttia:

 1. Järkyttävän ärsyttävää Kyrsälässä! Nousee paineet täälläkin pelkästä ajatuksesta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos sympatiasta Jarna. OLen sitä paitsi melkoisen varma, ettei show vielä tähän pääty. Voipi olla vielä monta mutkaa matkassa ennen kuin rahat napsahtavat tililleni.

  VastaaPoista
 3. "Kyrsälä" on mullekin tuttu paikka! ;D

  Toivottavasti saat asiat selviksi pian! =)

  VastaaPoista
 4. Sama juttu täälläpäin, vaikka ei meille olekaan ajankohtaista. Myös jos on toisesta lapsesta mammalomalla ja esikoinen kotona, niin esikoisen kuntalisä pitää hakea kaupungilta, ei kelalta. Mutta kela maksaa sen silloin kun se tulee kht:n päälle. Ah kuinka ihanan sekavaa ja tämä ei todellakaan lue kelan sivuilla missään.

  VastaaPoista
 5. Kaamea sotku ja sinä siellä välissä. Ole tiukkana.

  VastaaPoista
 6. Verenpaine nousi jo ihan lukukokemuksesta.

  Itse muistan millaisen väännön jouduin käymään äitiysrahastani (vai mikä vanhempainraha se onkaan) Kelan kanssa. Minulle sattuneella Kelan virkailijalla ei ollut riittävää kokemusta äitiysrahan laskemisesta tulospalkkauksella olevalla työntekijälle, joka ei saa joka kuukausi tulospalkkaosuuttaan. Siinä sitä käytiin pitkiä keskusteluja. Minä sain omani kuntoon, mutta kolleegani piti kiertää valituslautakunnan kautta, joka oikaisi päätöksen valittajan hyväksi. Kelan virkailija muisti sanoa, että yhtään hänen päätöstään ei ole valituslautakunta muuttanut pitkän uransa aikana.

  Tsemppiä.

  VastaaPoista
 7. Voi jeesuseemeli tota touhua. Huoh. Kuulosta liiiiiiiiiiiiiiiiiiian tutulle!

  Mä oon alkanut todeta puhelimeen että jos et tiiä, otat selvää kuka tietää ja soitat sitten. Vaikea asiakas, tiedetään :)

  tsemppiä!

  VastaaPoista