maanantai 15. elokuuta 2011

Perhepäivähoidon romuttajaiset

Ylen uutisissa oli eilen juttu perhepäivähoidon uudistuksista. Samasta asiasta olen puhissut jo viime keväästä asti, se kun koskee meidän perhettämme ihan henkilökohtaisesti.

PPPppjdksjdksjlakjdlskPerhepäivähoitajat tulivat työaikalain piiriin vuoden alussa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perhepäivähoitajille kertyy ylityötunneista vapaapäiviä, jotka pidetään arkivapaina. Hoitolapsille täytyy näiden vapaiden ajaksi löytää jostain varahoitopaikka.

Kotikunnassamme asia ratkaistiin siten, että järjestelystä kärsivät niin lapset kuin aikuisetkin. Asuinalueellamme perhepäivähoitajien hoitolapset menevät elokuusta alkaen näinä vapaapäivinä paikalliseen ryhmäperhepäiväkotiin hoidettavaksi. Kyseissä ryhmiksessä on vakituisena hoitolapsina muun muassa mediän perheemme ipanat. Järjestely tarkoittaa sitä, että lähes joka maanantai päiväkotiin tulee 1-4 vierasta lasta. Jokainen joka lastenhoidosta jotain ymmärtää tietää, että järjestely on vaikea ja kuluttava hoitohenkilökunnalle, vakituisesti hoidettavilla lapsille sekä hoitopaikassa varahoidettaville lapsille.

Hoitajien työ vaikeutuu huomattavasti, kun jokainen työviikko alkaa uudenlaisen lapsiryhmän kanssa. Toiminnan suunnittelu ja jatkuvuus kärsivät. Mihinkään pitkäjänteisempään on vaikeaa ryhtyä, koska joka viikko paikalla on eri lapset.

Hoitopaikassa vakituisessa hoidossa olevat lapset joutuvat joka maanantai ryhmäytymään uudelleen ja tutustumaan uusiin leikkikavereihin. Hoitajien huomio mennee pääasiassa vieraiden lasten hoitoon, jotka uudessa paikassa ovat ihmeissään. Lasten perusturvallisuus heikkenee jatkuvasti muuttuvan ryhmän myötä. Ja entäpä sitten nämä vieraat lapset, jotka kylmiltään heitetään outoon paikkana muutamaksi päiväksi? Kaikille lienee selvää, että lapset sellaisesta kärsivät. Perhepäivähoidossa on usein juuri kaikkien pienimmät lapset, joille tällainen paikasta toiseen siirtely on erityisen vaikeaa.

Päätös asiasta tehtiin viime keväänä ja se kerrottiin meille lasten kevätjuhlassa. Kyllä nousi juhlatunnelma kattoon. Vanhempia ei asiassa kuultu ennakkoon. 

Espoolaisen sukulaislapseni hoitopaikassa vastaava järjestely otettiin käyttöön jo tämän vuoden alussa. Lapsen äiti kuvaa ratkaisua täysin katastrofaaliseksi ja aikoo siirtää lapset toisen hoitomuodon pariin.

Kotikuntamme varhaiskasvatussuunnitelmassa todetaan: ” Lapsen hyvinvointia varhaiskasvatuksessa edistävät mahdollisimman pysyvät ja turvalliset ihmissuhteet.” Perin kaukana tästä ollaan tämän uudistuksen osalta.

Perhepäivähoitajien työn luonteen vuoksi olisi kaikkien osapuolien kannalta varmaankin järkevintä, että ylityöt korvattaisiin perhepäivähoitajille rahana. Vaan sehän ei taas kuntapäättäjille varmaankaan sovi. Mieluummin pistetään ne kaikkein pienimmät maksamaan tämä.

Eilisessä uutislähetyksessä joku kukkahattuvirkamies totesi, että uudistus tulee vähentämään perhepäivähoidon suosiota. Ja että vastaava uudistus Ruotsissa käytännössä romutti koko perhepäivähoitojärjestelmän. Sitäkö Suomessakin halutaan? 


7 kommenttia:

  1. Itse olen ollut aikoinaan päiväkodissa töissä sijaisena, joka toimi myös varahoitopaikkana. Sinne saaattoi minä päivänä tahansa pölähtää useitakin lapsia. Lisäksi oli aikoja, jolloin koko hlökuntakin oli sijaisia eikä oikein kukaan tuntenut talon tapoja, lapset eikä aikuiset. Olihan se kuluttavaa ja Hesarikin siitä kirjoitti.

    Toinen puoli asiasta on se, että perhepäivähoitajathan ovat olleet aivan orjan asemassa. Ei ylityökorvauksia, ei työmatkakuluja, koska työtä tehdään kotona, erittäin pieni palkka, joka on kiinni siitä onko kaikki lapset hoidossa. Jos joku on sairaana, palkka pienenee. Sitäkään ei korvata, että töiden jälkeen menee oma aikansa saada paikat kuntoon. Kalusteita tai vaikkapa tuplarattaita lasten kuljettamiseen on vaikea saada ja ne ovat usein huonoja.
    Näitä asioita kun aikoinaan selvitin, pohtiessani josko tehdä hetki pph hommia, tulin nopeasti järkiini.

    Perhepäivähoitajien tulisi saada kunnollinen korvaus työstään ja ehdottomasti toimivat työvälineet. He tekevät kotonaan kaikki ne työt yksin, jotka päiväkodisa tekevät keittäjä, laitosapulainen ja lastentarhanopettaja sekä -hoitaja. Toinen asiahan on, että palvelusta ei olla valmiita maksamaan; ei vanhemmat eikä kunnat. Niinpä hoitomuoto romuttuu.

    VastaaPoista
  2. Minusta myös ylityötunnit pitäisi korvata rahana tai mahdollisesti pidempinä vapaina esim. lomakauden yhteydessä. Kuvaamasi ratkaisumalli ei kyllä ole toimiva.

    Ja edellisen kommentoijan kanssa olen samaa mieltä, että oli aika saada pph:t työaikalain alle.

    VastaaPoista
  3. Korjaan perhepäivähoitajana muutaman faktan. Pph:t siirtyivät liittojen sopimuksella 1.8.2011 työaikalain alle. Virallisesti muutos tapahtuu 1.1.2012 ja silloin tiedetään asiasta paljon enemmän. Uudistuksessa pph:n työaika on KESKIMÄÄRIN 40 tuntia viikossa. Työaika tasoitetaan jaksoissa tuohon 40 tuntiin. Meillä esim. jakso on 16 viikkoa.
    Oli korkea aika päästä tämän tärkeän lain piiriin, toivottavasti tulee lopettamaan alan täysin epäinhimilliset koukerot. 11 tunnin säännöllisiä työpäivä tämä ei vielä lopeta. Kuinka monella alalla moiseen suostutaan tällä palkalla?

    Täällä päädyttiin varahoitoon vain niihin keskittyvissä ryhmiksissä. Pommita kuntaa vastaavanlaisesta, ota yhteys esimiehiin, tavallisten työntekijöiden ääni kuuluu valitettavan harvoissa paikoissa. Myös ryhmiksissä on noudatettava lasten määrää suhteessa aikuisiin eikä siitä saa poiketa edes tilapäisesti. Ota se esiin jos lapsiluku ylittyy.
    Uudistus on vasta ihan alussa ja vaatii vielä paljon sopeutumista ja joustoa ihan kaikilta.

    VastaaPoista
  4. Täytyy tosiaan varmaan pommittaa kunnan virkamiehiä. Tuntuu vaan että se on niin pitkä ja kivinen tie, mutta kaiketi ainoa vaihtoehto, josta oikeasti voi olla apua.

    Siis taistoon ja barrikadeille!

    VastaaPoista
  5. Se monesti on se ainut tie. Kuntalaisena voit aina tehdä sivistyslautakunnalle (jos päivähoito on sen alaisuudessa) kuntalaisaloitteen. Se pitää AINA käsitellä ja tulos pitää kertoa sinulle kirjallisesti. Rajuin tapa on tehdä kantelu jos ryhmiksen lapsirajat ylittyvät, mutta toivottavasti siihen ei tarvitse mennä. Varahoito kun on itse asiassa helppo hoitaa vain varahoitona toimivina ryhmiksinä ja hoitajilla. Päiväkotien kannalta tilanne voi olla kurja, sillä siellä laki sallii tilapäiset lapsiluvun ylitykset. Toivottavasti saatte muutosta asiaan! Itse uskon ettei perhepäivähoito tästä mihinkään kurjistu kun uuteen systeemiin totutaan. Eikä monessa kunnassa ole edes varaa rakentaa päiväkoteja sadoille perhepäivähoidossa oleville lapsille. Perhepäivähoito on kunnille jatkossakin edullinen ja joustava hoitomuoto.

    VastaaPoista
  6. En ole tiennyt tuota, että ryhmiksissä lasten määrää suhteessa aikuisiin ei saa poiketa edes tilapäisesti. Mielenkiintoista!

    Mitähän sitten tapahtuu jos varahoitopaikka onkin jo täynnä, ja joku pph sairastuu. Mihin lapset sitten laitetaan jos tilapäinen ylitys ei ole sallittua?

    VastaaPoista
  7. On kyllä huonosti hoidettu tilanne, jos väliaikaisia lapsia on vakituisesti ja heidät sijoitetaan lapsiryhmiin.
    Kunnassamme toimi meidän alueellamme perhepäivähoidon sijainen, jolla oli oma koppi erään päivähoidon tiloissa. Siellä hoidettiin vaikka sairastuneen pph:n lapset. Jos ei ollut varahoitoa tarvitsevia oli päiväkodin pienten puolella apuna.
    Mielestäni vastaava järjestely olisi ainut toimiva kuvailemassasi tilanteessa. Kunnalta pitäisi vain riittää sen verran tahtoa/varoja että palkkaisivat yhden (pienipalkkaisen) työntekijän varalapsia varten. Luulisi vaikka ryhmiksestä järjestyvän yhden huoneen varalapsille ja heidän hoitajalleen.

    kaari

    VastaaPoista