lauantai 2. lokakuuta 2010

Kun on oikein pieni
Läheiselleni H:lle on syntymässä keskosvauva. Raskaus on ollut hankala, ja vauva syntynee ehkä jo lähipäivinä. Raskausviikkoja on onneksi kasassa jo yli 30, joten ennuste kaikkinensa on suhteellisen hyvä. Suomessa keskoshoito on onneksi maailman huippua.

Keskosuus on koko elämän mukana seuraava asia, vaikka valtaosa suomalaisista keskosista elääkin aikuisina aivan normaalia elämää. Keskosuus vaikuttaa vaikka mihin, myös asioihin joita ei ehkä osaa ajatellakaan. Tutkimusten keskosena syntyneet ovat aikuisena keskimääräistä tunnollisempia, ja esimerkiksi riskikäyttäytymistä esiintyy heillä vähemmän: he käyttävät keskimääräistä vähemmän alkoholia, syyllistyvät harvemmin rikoksiin, ja heillä on myös vähemmän sukupuolikumppaneita. Terveetkin keskosina syntyneet muuttavat täysiaikaisina syntyneitä vanhempina pois lapsuudenkodista ja perustavat perheen myöhemmin. Syitä näihin asioihin ei tiedetä. Kyse on ehkä keskosten tietynlaisesta persoonallisuudesta tai erilaisesta (=varovaisemmasta ja suojelevammasta?) kasvatuksesta.

Oma keskostyttöni on pian 4-vuotias. Ainakin toistaiseksi näyttää siltä, ettei keskosuus ole jättänyt mitään vaurioita häneen. Kuvissa Typy alla vuorokauden ikäisenä (40 cm, 1600 g) ja tänä syksynä. Rakas tyttöni, jonka elämän alun olisin suonut olevan vähän helpompi.

Tsemppiä H:lle&koko perheelle, ja enkeleiden siipien suojaa pienokaiselle.
****
KUN ON OIKEIN PIENI
KUN ON OIKEIN PIENI,
VOI LENTÄÄ LINNUN UNTUVALLA,
NUKKUA ORVOKIN LEHDEN ALLA,
KUN ON OIKEIN PIENI.
KUN ON OIKEIN PIENI,
VOI KEINUA HEINÄSSÄ HEILUVASSA,
LEVÄTÄ KUKASSA TUOKSUVASSA,
KUN ON OIKEIN PIENI.
KUN ON OIKEIN PIENI,
VOI ISTUA LUMIHIUTALEILLE,
JA LIITÄÄ MAAILMAN TUULIEN TEILLE,
KUN ON OIKEIN PIENI.
-Hannele Huovi-

3 kommenttia:

 1. Kaunis tyttö. ja voi miten pieni ihminen voikaan olla. Eikö tyttö ollut keskoskaapissa?

  VastaaPoista
 2. Kyllä Typy oli noin viikon verran "kaapissa". Tuo kuva on kaiketi otettu hoitojen aikana, silloin Typy otettiin pois kaapista. Eli siis syöttämiset, vaipanvaihdoit yms. sai tehdä kaapin ulkopuolella, koska Typy oli kokoonsa nähden varsin hyväkuntoinen.

  VastaaPoista
 3. Voimia, Fru Citron! H:n tilanne varmaan nostaa pintaan lukuisia muistoja, eikä kaikki varmaan kovin iloisia.

  J

  VastaaPoista