tiistai 21. joulukuuta 2010

Kätevä emäntä

Kahvipöytäkeskustelu työpaikalla, aiheena vääjäämättä lähestyvä joulu ja kotityöt.

Jokainen kunniallinen perhe tietysti vaihtaa jouluksi puhtaat lakanat. Mutta millaiset lakanat? Tai tarkemmin; millä tavalla pestyt, kuivatetut ja viikatut lakanat? Kuunnellessani työtovereiden keskustelua aiheesta totesin, etten tässäkään lajissa pääse ehtoisien perheenemäntien kymppikerhoon. Nipin napin osaan pestä lakanat oikein, mutta sen jälkeen kaikki ilmeisesti meneekin reippaasti päin hanuria. Meillä kun lakanat on ollut tapana ripustella ovien päälle kuivumaan ja sen jälkeen ne on viikattu mitenkuten liinavaatekirstuun.


Lakanat on kuulemma syytä vetää ja viikata märkinä ja kuivattaa sen jälkeen joko kuivauskaapissa tai kodinhoitohuoneessa olevalla rekkitangolla henkareihin ripustettuna. Näin laskokset muodostuvat ”oikein” ja lakana on miellyttävä taitella liinavaatekaappiin. Vaihtoehtona tällä on luonnollisesti mankelointi, tuo jokaisen perheenäidin suosikkitoimi. Lakanoiden oikeasta viikkaustavasta rouvilla oli eriäviä mielipiteitä. Onhan siinä suuri ero taitellaanko lakanat kolmen vai neljän taitoksen nippuihin (wtf?). Lopulta keskustelu pussilakanan taittelusta / viikkauksesta sai rouvat suorastaan kiihtymään.


Kuuntelin keskustelua lähes mykistyneenä. En ollut koskaan tajunnut miten vaativaa puuhaa lakanapyykin käsittely oikein on. Itse asiassa olen syvästi hämmästynyt, että perheemme ylipäätään on selvinnyt tähän asti ilman 1) kodinhoitohuonetta 2) mankelia 3) kuivauskaappia.

Vai voisiko olla niin että joskus jotkut tekevät asiasta jotenkin liian vaikeita?

Ehkä kuitenkin lähetän korvatunturille kirjeen ja toivon joululahjaksi mankelia.

5 kommenttia:

 1. Meillä on sama tyyli kuin teillä enkä todellakaan edes ole suonut ajatustakaan mankeloinnille=D

  VastaaPoista
 2. *reps* Pienet on murheet työpaikan kätevillä emännillä. :D
  Meillä lakanat kuivuvat osittain taiteltuna pyykkitelineellä. Ja häviävät sieltä kaappiin taiteltuna niin, kuin ko.kaappitila vaatii toimiakseen.

  En alkaisi mankeloimaan lakanoita. Millä ajalla ja millä energialla?
  Kodinhoitohuoneen haluaisin ja kuivausrummun. Mutta ei niitä lakanoita varmaan siinäkään saisi kuivata?

  No jaa. Pysynen mielelläni omanlaisenani kotirouvana ja jätän pilkun..öh..viilalut tässäkin asiassa niille, jotka siinä välttämättä päteä haluavat. ;-)

  VastaaPoista
 3. Oi, tuohon keskusteluun olisin halunnut osallistua! Minä, mankelihimoinen lakananviikkaaja olisin nauttinut :D
  Sain nimittäin kerran mankelin lahjaksi, joo, tykkäsin. Sitä ennen silitin lakanat. Se on mulle vähän sellainen intohimo, ihana euforia kun sängyssä on puhtaat, tietyllä tavalla viikatut ja mankeloidut lakanat :D

  Mutta jokaiselle suon oman tavan hoitaa homman :)

  VastaaPoista
 4. Joskus tuntuu, että on ihan mukava olla töissä miesvaltaisella alalla :) En ole vielä kuullut keskustelua lakanoiden hoidosta...

  Ei sinänsä, mikään ei ole niin ihanaa kuin satiinipuuvillalakanat, jotka on mankeloitu. Lapsettomana kun asuin kerrostalossa, jossa oli hyvä pesutupa kävin pari kertaa vuodessa mankeloimassa. Se oli sellaista erikoisluksusta.

  Vuosiin meillä ei ole ollut mankeloituja lakanoita :( hyvä kun on edes puhtaita :D

  VastaaPoista
 5. Meillä kuivataan kans ovenpäällä ja sullotaan kaappiin. Täytyy sen verran itseään kehaista, että minä olen kuitenkin viiden hengen perheessä ainoa joka osaa sen tehdä ts. saan lakanat oven päälle ilman apulaista. On ajoittain ärsyttävää kun isäntä ei kykene siihen itsenäisesti... Eli jonkunlaista standardia taidan pitää yllä.

  Terveisin (Keskiuusi)maalainen
  Satiinilakanat ovat muuten minunkin suosikkini, mutta mieheni vastustaa niitä, sillä lakana ei hänen makuunsa pysy riittävän paikallaan peiton päällä.

  Kuivausrummusta haaveilevalle: en suosittele kuin kiireiselle. Meillä ei rummussa kuivata kuin tyynyt yms. Toisin meillä on kyllä yli suuri kylppäri kellarissa, jossa pyykit mahtuvat lojumaan telineessä vaikka viikon, jos vain ei aina tarvitsisi pestä uutta koneellista.

  VastaaPoista